Науково-методична проблема:«Проектування як особливий різновид організації сучасного навчально-виховного процесу, наукової та практичної діяльності на уроках історії та правознавства»


суботу, 28 листопада 2020 р.

Сьогодні, 28 листопада - День пам'яті жертв голодоморів

 


8 листопада в Україні вшановують пам'ять жертв голодоморів 1921-22, 1932-33 і 1946-47 років. День пам'яті жертв голодоморів є офіційною пам'ятною датою в нашій країні, він випадає на четверту суботу листопада.

У ХХ столітті українці пережили три голодомори, але особливо сумне місце в історії займає Голодомор 1932-33 років, який забрав, за різними даними, від 3,9 до 10 мільйонів життів. У результаті організованого радянським тоталітаризмом голодомору вмирали не тільки сім'ї, а й цілі села.

Голодомору передувала насильницька колективізація, розкуркулення селян, масовий терор на селі. Українські селяни стали наступними жертвами репресій з боку тоталітарного уряду, слідом за інтелігенцією і духовенством.

Керівництво СРСР заперечувало факт масової загибелі українців в результаті Голодомору 1932-33 років, тому точна кількість жертв голоду невідома. Зняти табу з теми Голодомору вдалося тільки після проголошення незалежності України. 28 листопада 2006 року законом України Голодомор був визнаний геноцидом українського народу.

У День пам'яті жертв голодоморів в нашій країні традиційно проходять траурні заходи, в церквах проходять поминальні богослужіння. О 16:00 проходить загальнонаціональна хвилина мовчання, за якою слідує акція «Запали свічку пам'яті». В цей час українці запалюють свічки біля меморіалів жертв Голодомору і на підвіконнях у своїх будинках.



Немає коментарів:

Дописати коментар